これこそドンピシャの私の研究課題。後で読みますが、要はオバマやデカプリオ、PEWが工作してきた海洋政策の転覆でパラオや太平洋島嶼国に関連してくる話。。
しかし、まさかナヴァロが漁業政策を語るとは思わなかった。。
<追記1>
トランプ大統領とピーターナバロの水産・海洋政策
世間はコロナ、尖閣でそれどころではないかもしれませんが、この大統領令こそ対中、海洋安全保障と直結する話。
追記で大統領令12項目を極簡単にまとめました。
若干背景を書きますと、ブッシュ、クリントン、オバマと米国のEEZを海洋保護区にして環境保護の美名の下、米国の水産業を衰退させる政策を米国はとってきました。勿論国内水産業者は不満です。トランプ政権でオバマ時代の海洋政策が廃止されました。その後に動きをここ数年詳細に追っていませんでしたが、コロナが起爆剤になったように思います。
水産産業、これこそ日中米、そして太平洋島嶼国の共通課題であり、経済安全保障の問題でもあるのです。
島サミットの提言にも入れ込みたい、と思います。
まずはトランプ大統領の大統領令を簡単にまとめます。
要点は世界最大のEEZを持つ米国の水産業を復活させよう、職を増やそう、中国や南米の不健康な水産資源ではなく、米国産の健康なシーフードを米国民のテーブルに乗せよう、という内容です。
全部で12項目。簡単に要点だけ
項目1目的
米国の食卓85%のシーフードが輸入。そこには不平等な水産関係者に対する法的規制が関係している。
項目2 政策
余計な規制を見直し、違法操業監視を強め、効率を高め、透明性のある迅速な過程を推進し、平等で相互利益を尊重する貿易を維持し、国内産品、コミュニティ、海洋環境を守る。等々
項目3 定義
ここは省略するがUNCLOSに参加していない米国のEEZの設置の根拠がProclamation 5030 of March 10, 1983 (Exclusive Economic Zone of the United States of America) にあるのをお恥ずかしながら初めて知りました。
項目4 米国水産業の障害を取り除く
商務省長官は各地域水産機関から180日以内に、この1年ないに行動に移せる国内水産事業に関する意見を求めること。(<ーここ、日本の水産関係者はよく読んだ方が。トランプ政権でさえできることがなぜ安倍政権にはできなかったのか?)
Magnuson-Stevens Fishery Conservation and Management Actに関するコメントが続くがこのActをべ勉強しなければと思いつつ、まだなので省略。
項目5 違法操業取締
90日以内にNOAAを通じて商務省は違法操業取りに関する法案を作成すること。国務省、商務省、国家安全保障省、関係機関は民間、国際協力、政府間協力を通じて違法操業取締を促進。国務省、商務省、厚生省、国家安全保障省は違法操業取り締まりとPSMーポートステイトコントロールを強化すること。
項目6 水産養殖の障害を取り除く
この項目は基本的に環境評価をやり直して連邦政府としての案を作れという内容だと思います。アメリカ陸軍工兵隊が実行部隊のようで、今連邦政府の知人に聞いています。
項目7 水産養殖の機会
だんだん訳すのが疲れてきたので、ポイントだけ。実際に二箇所の養殖場を設置せよ。
項目8 水産養殖の規制透明化
商務省長官は240日以内に水産養殖の規制を透明にせよ。助成金出すぞ。
項目9 国家養殖漁業計画更新
180日以内に国家養殖漁業法令の見直し、評価を行い国内産業を強化すること。
項目10 National Aquatic Animal Health Planの見直し
30日以内に、農業省はじめ関係省庁は2008 National Aquatic Animal Health Planを廃止するか決定せよ。(これは廃止させとという意味のように読めます)新たな法案を180日以内に作れ。
項目 11 水産物国際貿易促進
30日以内にシーフード貿易タスクフォースを設置せよ。ここの11名の省庁間、官民をまたがる参加すべきメンバー表が書かれています。
項目12 一般規定 は省略
<資料リスト>
Trump Lifts the Net off American Fishing; The administration will ease permitting for farmers and enforce standards on imported seafood.
Grogan, Joe; Navarro, Peter . Wall Street Journal (Online) ; New York, N.Y. 07 May 2020.
With the global food supply chain under stress, President Trump's executive order Thursday will help reduce pain in the grocery checkout line—and also strengthen U.S. food production against foreign competition.
The order creates an administrative trade task force to find new markets for American seafood products and identify unfair trade barriers. It also supports industry research, removes unnecessary regulations on commercial fishermen, and streamlines the aquaculture permitting process.
These reforms will allow producers to make better use of the country's ample resources. The U.S. has one of the world's largest exclusive economic zones, a vast area of ocean in which we have sovereign rights over natural resources. But more than 85% of seafood consumed in the U.S. is imported. U.S. fish farms produce only $1.5
billion a year, compared with $140 billion in China. Much foreign seafood comes from fish farms in countries that often fail to meet international standards on health, labor and the environment. Many of China's catfish and tilapia swim in shallow pens with low oxygen levels, polluted by their own waste along with improperly used antibiotics
and fungicides. Farmed fish in South America routinely suffer from infectious anemia, algae blooms and sea lice due to poor biosecurity protocols.
The Trump administration wants to protect American consumers from those unhealthy practices, and American aquaculture is the gold standard. Consider the sleek, silvery and delicious Kanpachi—raised in the deep blue waters off Hawaii's Big Island, inside high-tech submerged pens developed through American innovation. Hawaii's cutting-edge ocean farms are subject to the highest environmental standards: The fish are raised in pens with healthy oxygen levels and fed sustainable feed. If American aquaculture is allowed to grow to its full potential, it can help revive domestic fish processing, halting the long-running trend of plants moving to China.
President Trump's executive order creates a task force to enact policies that encourage fair and reciprocal trade for America's seafood industry, and strengthens enforcement of illegal, unreported and unregulated fishing. The order affirms that the U.S. will continue to hold imported seafood to the same food-safety requirements as
domestic products. And it removes many burdensome regulations on commercial fishermen.
This boost to America's seafood producers will have knock-on effects in other industries. Expect an increase in jobs in domestic seafood processing, transportation, storage and feed production, as well as greater activity in related fields of biology and engineering.
The order isn't the only way the administration is supporting the nearly two million Americans in the fishing industry. Last month Commerce Secretary Wilbur Ross announced $300 million will go to U.S. fisheries from funds set aside through the Cares Act. The aid will go to states, territories and tribes with fisheries that have been hurt by the pandemic.
These types of policies have been effective in the past. The 2011 National Shellfish Initiative helped promote sustainable commercial production and increased populations of oysters, clams and mussels. Each of the past five years has seen growth of more than 6% in the production of oysters, the most valuable marine species farmed
in the U.S., with production spread across regions from Maine to the Gulf of Mexico and the Pacific Northwest.
in the past three years the National Oceanic and Atmospheric Administration has reformed or repealed dozens of regulations and helped save the seafood industry hundreds of millions of dollars.
The U.S. is an ocean nation, with the laws, territory, natural resources and expertise to be the world's seafood superpower. President Trump's new executive order will help the seafood industry strengthen its competitive potential and put more on Americans' plates.
Mr. Grogan is assistant to the president for domestic policy and director of the Domestic Policy Council. Mr. Navarro is assistant to the president and director of the Office of Trade and Manufacturing Policy.
大紀元も書いている。。